Translate

środa, 17 kwietnia 2013

* Wątróbka z kurczaka z jabłkiem i cebulą za 8 zł dla 4 osób

Może teraz dla odmiany wątróbka z kurczaka z jabłkiem i cebulą?


Dla 4 osób 70 dkg wątróbki                                                                3,50 zł
2 jabłka                                                                                                1,00 zł
1 cebula                                                                                                0,50 zł
ziemniaki                                                                                              1,00 zł
i surówka np. buraczki                                                                         2,00 zł
                                                                                                 ------------------------------------------------------------------------------------------------
                                                                                                               8,00 zł
                                                                                                                                           
Wątróbkę myjemy, i kładziemy na tackę żeby obeschła potem solimy i smażymy na oleju.
Trzeba uważać ponieważ wątróbka lubi strzelać.
W tym czasie kroimy cebulę i jabłka. Cebulę szklimy i podsmażamy jabłka.
Gdy wątróbka jest już gotowa (czas uzależniony od tego jaką wątróbkę lubimy przysmażoną czy lekko ściętą) dodajemy cebule i jabłka i chwilę smażymy razem.
Polecam ją podawać z ziemniakami puree i sałatka z buraczków (ja preferuje gotowe ze słoika :)).
można tez dodać pieczątkę zamiast jabłek i cebuli.
Smacznego!!

1 komentarz:

  1. Wątróbkę najlepiej wymoczyć w mleku tak ze 2h przed przygotowaniem. A solić najlepiej pod koniec, aby nie stałą się twarda. ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Karina