Translate

niedziela, 28 kwietnia 2013

* Pierogi z mięsem obiad do 10 zł

Zrobiłam przegląd lodówki i zostało mięso z pieczeni z szynki. Żeby nie marnować postanowiłam zrobić pierogi. Jeżeli nie macie takiego mięsa można kupić szyjki z indyka 1 lub 2 i ugotować jak rosół. Po ostudzeniu obrać i zmielić.

Mięso mielimy i podprawiamy. Proponuję podsmażyć cebulkę i również zmielić. Jeżeli macie gotowane warzywa z rosołu można również dodać do farszu. Jeżeli trzeba dodać soli i pieprzu.
Jeżeli farsz jest zbyt sypki można dodać trochę rosołu.

Ciasto podgrzewamy mleko żeby było lekko ciepłe. Dodajemy mąki tyle aby ciasto odchodziło od rąk.
Ja wyrabiam ciasto w maszynie do pieczenia chleba.

Stolnicę posypać mąką  i rozwałkować kawałek ciasta na cienki placek. wycinać kółka najlepiej wycinakiem do pierogów.
Złożyć na pół i zagnieść krawędź. Gotować około 5 min. w zależności od grubości ciasta. Podawać z zasmażką z bułki tartej lub boczki i kiełbasy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz. Karina