Translate

piątek, 12 kwietnia 2013

* Na sobotę placuszki ziemniaczane z pieczarkami i papryką chili za około 10 PLN

Zgodnie z prośbą podaję propozycję na jutro.

tani obiad
Potrzebujemy około 1/2 kg ugotowanych ziemniaków, mąkę pszenną, ziemniaczaną 2 jajka, 1/2 kg pieczarek, 2 papryczki chili, cebula, sól, ojej do smażenia
zamiast chili można dać czerwoną paprykę chociaż mogą stracić swój smak.

powinno wyjść około 10 placków czas przygotowania (bez gotowania ziemniaków) 30 min.

ciasto przygotowujemy jak na kluski szagówki , mielimy lub ugniatamy ziemniaki dodajemy 2 jajka mąkę pszenną i 5 łyżek mąki ziemniaczanej. Ciasto nie może być za twarde bo będzie nie smaczne, ale tez nie może lepić się do rąk. Ja pomagałam sobie w ten sposób, że sypałam na deskę do krojenia mąkę ziemniaczaną i na to kładłam ciasto dzięki temu się nie lepiło do rąk.

Rozwałkować lub ręką uformować płaski placek do niego nakładamy farsz i składamy na pół jak pierożki i zalepiamy.

Smażymy na rozgrzanym oleju i  wolnym ogniu.

Farsz, pieczarki i cebulę smażymy na koniec dodajemy pokrojone drobno papryczki chili

farsz doprawiamy do smaku i kładziemy na przygotowany placuszek składamy na pół i smażymy.



Są pyszne ze śmietaną na ciepło i na zimno. Można zabrać do pracy lub do szkoły.


1 komentarz:

Dziękuję za komentarz. Karina