Translate

środa, 10 kwietnia 2013

* Kokardki makaronowe z zielonym groszkiem i boczkiem

Propozycja na jutro czyli na 10.04.2013


potrzebujemy:
1/3 opakowania mrożonego groszku                                     cena za 1/3 około 2,00 zł
boczek około 40 dkg                                                                                 około 7,00 zł
2 ząbki czosnku                                                                                         około 0,30 zł
gęsta śmietana 4 łyżki                                                                               około 0,50 zł
w oryginalnym przepisie był serk maskarpone
ale on bardzo podraża obiad kosztuje 6 zł                                                                           
makaron wstążki 1/2 opakowania                                                             około 2,00 zł

razem 11,80 zł danie dla 4 osób


wstawiamy wodę na makaron i solimy w tym czasie....

kroimy w kostkę boczek i smażymy (polecam dodać trochę leju około 2 łyżeczek - lepiej się smaży)
dodajemy pokrojony drobno czosnek i dalej smażymy

Jeżeli woda już wrze wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, 2 minuty przed wrzucamy mrożony groszek (nie może się rozgotować)

Po dwóch minutach odlewamy makaron z groszkiem i dodajemy do boczku i czosnku i mieszamy
 dodajemy 2 - 4 łyżki gęstej śmietany i mieszamy.

Podajemy i patrzymy jak smakuje :)

jutro zdjęcie potrawy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz. Karina