Może teraz dla odmiany wątróbka z kurczaka z jabłkiem i cebulą?
Dla 4 osób 70 dkg wątróbki 3,50 zł
2 jabłka 1,00 zł
1 cebula 0,50 zł
ziemniaki 1,00 zł
i surówka np. buraczki 2,00 zł
------------------------------------------------------------------------------------------------
8,00 zł
Wątróbkę myjemy, i kładziemy na tackę żeby obeschła potem solimy i smażymy na oleju.
Trzeba uważać ponieważ wątróbka lubi strzelać.
W tym czasie kroimy cebulę i jabłka. Cebulę szklimy i podsmażamy jabłka.
Gdy wątróbka jest już gotowa (czas uzależniony od tego jaką wątróbkę lubimy przysmażoną czy lekko ściętą) dodajemy cebule i jabłka i chwilę smażymy razem.
Polecam ją podawać z ziemniakami puree i sałatka z buraczków (ja preferuje gotowe ze słoika :)).
można tez dodać pieczątkę zamiast jabłek i cebuli.
Smacznego!!
Wątróbkę najlepiej wymoczyć w mleku tak ze 2h przed przygotowaniem. A solić najlepiej pod koniec, aby nie stałą się twarda. ;)
OdpowiedzUsuń