Na jutro proponuję spaghetti i są 2 wersje obie proste. czas przygotowania do 20 min.
1. wersja
4 białe surowe kiełbaski około 6,00 zł
opakowanie pomidorków koktajlowych 7,00 zł
2 ząbki czosnku 0,40 zł
makaron nitki (około 1/2 paczki) 1,25 zł
ser parmezan około 5 dkg 4,00 zł
--------------------------
18,65
Wstawiamy wodę na makaron (żeby nie marnować czasu) i w tym czasie przygotowujemy sos spaghetti
podsmażamy pokrojony drobno czosnek, białe kiełbaski rozcinany wzdłuż i wyciągamy zawartość i rozdrabniając smażymy (musimy uzyskać efekt mięsa mielonego).
pomidorki przekrajamy na pół i usuwamy pestki. dorzucamy do podsmażonego mięsa i podsmażamy. Doprawiamy wg uznania ale trzeba pamiętać że biała surowa jest już przyprawiona.
ps. zamiast pomidorków koktajlowych można dać puszkę pomidorów ale wtedy trzeba dłużej smażyć. Cena puszki pomidorów z Biedronki (tańszych nie znalazłam) to 2,00 zł
czyli obiad mamy za 15,65 zł.
2. wersja 2
1/2 kg mięsa mielonego 8,00 zł
2 opakowania fixu z Biedronki 3,00 zł
ser około 20 dgk 3,00 zł
makaron 1/2 opakowania 1,25 zł
czosnek 2 ząbki 0,40 zł
------------------
15,65 zł
kroimy czosnek i podsmażamy dodajemy mięso i smażymy gdy nie będzie już surowe dodajemy sosy spaghetti i odpowiednią ilość wody wg przepisu na opakowaniu w przypadku sosów z Biedronki to 2 szklanki. Mieszamy i smażymy.
Po około 5 minutach jest gotowe.
Makaron posypujemy serem, polewamy sosem i gotowe. Możemy przyozdobić zielona bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz. Karina