Potrzebne będą;
- gotowane ziemniaki około 1/2 kg
- mąka pszenna,
- odrobina mąki ziemniaczanej,
- 2 jajka,
- bułka tarta do obtoczenia placuszków,
- sól , pieprz do smaku.
- Kapusta kiszona około 40 dkg
- 15/20 dkg boczku wędzonego najlepiej parzonego.
Cena około 10 zł
Ziemniaki ugnieść na jednolitą masę lub zmielić dodać mąkę pszenną i około 4 łyzki maki ziemniaczanej(ILOŚC UZALEŻNIONA OD RODZAJU ZIEMNIAKÓW) chodzi o to żeby ciasto było zwarte i dawało się ukształtować w kotleciki, dodajemy jajka, sól i ewentualnie pieprz do smaku.
Ukształtowane kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy.
Przygotowanie kapusty kiszonej. Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy jak będzie lekko brązowy (trzeba uważać żeby nie spalić) dodajemy kapustę kiszoną i smażymy razem , polewamy wodą żeby się nie spaliło. Pod koniec dodajemy sól i pieprz do smaku.
Czas przygotowania około 35 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz. Karina