Tak jak pisałam wędzarnię można zbudować w 1 dzień i to z rzeczy, które na pierwszy rzut oka wydają się niepotrzebne np. stara metalowa beczka, metalowy brodzik http://obiadytorty.blogspot.com/2013/05/wasna-wedzarnia-zbudowana-w-1-dzien.html
W lipcu przyjechał do nas znajomy kucharz Mirek i zmodyfikował wędzarnię ,aby miała lepszy ciąg.
Kupiłam całą 1,8 kg szynkę i 3,5 kg białej kiełbasy -surowej.
Do szynki przygotowałam zalewę 50g soli peklowej, opakowanie soli czosnkowej, zmiażdżone ziarna jałowca, pieprz, ziele angielskie. Aby szynka nie była w środku sina za pomocą igły i strzykawki wstrzykiwaliśmy zalewę w szynkę. Było dość sporo zastrzyków. Oprócz tego szynka leżała w zalewie 48 H.
Po 10 h wędzenia zaznaczam, że Panowie wędzili z poświęceniem życia w upale, szynka była gotowa. Wyszła wspaniale. Szynka aby była krucha została jeszcze włożona do kąpieli w gorącej wodzie (nie gotującej ) przez 3h.
Kiełbasy również wyszły wspaniale.
Oto efekty:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz. Karina