Co będzie potrzebne:
1. paczka mrożonki mintaja z Biedronki 9,90 PLN
2. 4 marchewki drobno starte
3. cebula zwykła lub czerwona
4. gotowane ziemniaki około 6 sztuk
5. zielony szczypior
6. ser żółty do posypania wg uznania
7. 4 jajka
sól pieprz
Rybę - kostki rozmrażamy i potem przyprawiamy do smaku.
Marchewkę trzemy na tarce i kroimy cebulę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. w razie potrzeby można dolać wody (żeby się nie przypaliło).
Ugotowane ziemniaki kroimy w talarki.
Do naczynia żaroodpornego na dno wlewamy niewielką ilość oleju i kładziemy na zmianę rybę, marchewkę i ziemniaki i ponownie tak samo.
Pieczemy około 30 min. Zalecam sprawdzać co 15 min.
Potem zalewamy zapiekankę jajkami ( lepiej doprawić sól i pieprz) i dalej pieczemy około 15 min. posypujemy szczypiorkiem i żółtym serem i wkładamy do piekarnika na około 3 min.
I gotowe :)
Ja akurat jadam mintaja dość często, podobnie jak łososia. To moje dwie, ulubione ryby. Zazwyczaj przygotowuję je w piekarniku, mintaja czasami również smażę. Szukając ciekawych przepisów z wykorzystaniem łososia natrafiłem na stronę https://mowisalmon.pl/przepisy/ - czy kiedykolwiek mieliście okazję na nią natrafić i coś z niej przygotować?
OdpowiedzUsuń