Translate

środa, 19 czerwca 2013

* Kurki w sosie śmietanowym i ziemniakami

Dzisiaj na obiad zrobiłam kurki w śmietanie.



Składniki:
  • kurki 20 dkg - 15 zł
  • 1 cebula        - 0.50 zł
  • margaryna kasia do smażenia
  • szklanka wody
  • 150 ml śmietany 12%    - 0,70 zł
  • 2 łyżeczki mąki do zaklepania sosu
  • 1 kostka bulionu drobiowego

Kurki dokładnie myjemy i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, cebulę kroimy w kostkę i szklimy na drugiej patelni i przekładamy do grzybów. Smażymy chwilę razem dolewamy wodę i dodajemy kostkę rosołowa.
Dusimy około 10 min. od czasu do czasu mieszając.

Do kubka wlewamy 1/3 wody i 2łyżeczki mąki i mieszamy żeby nie było grudek. Dodajemy 150 ml śmietany i wszystko wlewamy do grzybów.
Mieszamy aż zgęstnieje. Jeżeli jest za mało doprawione można dodać soli i pieprzu.

Podajemy z ziemniakami lub makaronem świderkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz. Karina