Składniki:
- kurki 20 dkg - 15 zł
- 1 cebula - 0.50 zł
- margaryna kasia do smażenia
- szklanka wody
- 150 ml śmietany 12% - 0,70 zł
- 2 łyżeczki mąki do zaklepania sosu
- 1 kostka bulionu drobiowego
Kurki dokładnie myjemy i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, cebulę kroimy w kostkę i szklimy na drugiej patelni i przekładamy do grzybów. Smażymy chwilę razem dolewamy wodę i dodajemy kostkę rosołowa.
Dusimy około 10 min. od czasu do czasu mieszając.
Do kubka wlewamy 1/3 wody i 2łyżeczki mąki i mieszamy żeby nie było grudek. Dodajemy 150 ml śmietany i wszystko wlewamy do grzybów.
Mieszamy aż zgęstnieje. Jeżeli jest za mało doprawione można dodać soli i pieprzu.
Podajemy z ziemniakami lub makaronem świderkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz. Karina