Translate

niedziela, 23 czerwca 2013

* Kefir truskawkowy

Na upał pyszny jogurt z truskawek.
Jadąc do Dębek po drodze kupiłam koszyk truskawek świeżutkich prosto z pola :)





1/2 kg truskawek
1 L mleka
cukier do smaku


Umyte i wyszypułkowane truskawki miksujemy  z mlekiem i słodzimy do smaku.

środa, 19 czerwca 2013

* Kurki w sosie śmietanowym i ziemniakami

Dzisiaj na obiad zrobiłam kurki w śmietanie.



Składniki:
  • kurki 20 dkg - 15 zł
  • 1 cebula        - 0.50 zł
  • margaryna kasia do smażenia
  • szklanka wody
  • 150 ml śmietany 12%    - 0,70 zł
  • 2 łyżeczki mąki do zaklepania sosu
  • 1 kostka bulionu drobiowego

Kurki dokładnie myjemy i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, cebulę kroimy w kostkę i szklimy na drugiej patelni i przekładamy do grzybów. Smażymy chwilę razem dolewamy wodę i dodajemy kostkę rosołowa.
Dusimy około 10 min. od czasu do czasu mieszając.

Do kubka wlewamy 1/3 wody i 2łyżeczki mąki i mieszamy żeby nie było grudek. Dodajemy 150 ml śmietany i wszystko wlewamy do grzybów.
Mieszamy aż zgęstnieje. Jeżeli jest za mało doprawione można dodać soli i pieprzu.

Podajemy z ziemniakami lub makaronem świderkami.

czwartek, 6 czerwca 2013

* De volaille

De volaille to po polsku po prostu drób.

Jak zrobić takie kotlety de volaille?




Potrzebna jest pierś z kurczaka a najlepiej 2 duże. Robimy z nich plastry tz. podwójną pierś przekrajamy najpierw na pół a potem na 2 cieńkie plastry i rozklepujemy tłuczkiem. Przyprawiamy z obu stron.
Wkładamy kawałek masła i sera żółtego i zawijamy. Obtaczamy w jajku i bułce tartej.
Smażymy na głębokim oleju dobrze rozgrzanym na złoty kolor.


poniedziałek, 3 czerwca 2013

* Sałatka z truskawek i brzoskwini

Na dzień dziecka oprócz prezentów oczywiście dzieci dostały również coś zdrowego.
Truskawki z kawałkami brzoskwini przyozdobionej świeżą miętą.